Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor uw cv-ketel. Ook een warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en warm water, maar dan op een milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp kan vergeleken worden me een koelkast alleen werkt een warmtepomp tegenovergesteld. Een koelkast haalt de warme lucht uit de koelkast en stoot deze af naar buiten zodat deze afkoelt, terwijl een warmtepomp warmte onttrekt uit de bodem, lucht of water en draagt deze over aan een verwarmingssysteem.

wat is een warmtepomp
In principe is een warmtepomp een systeem dat energie overdraagt van het een naar de ander. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de bodem, grondwater of lucht. Voor het verplaatsen van koude of warmte lucht wordt gebruik gemaakt van een vloeistof als transportmiddel. De warmtepomp werkt op stroom, waardoor u zult merken dat uw stroomgebruik zal toenemen. Daartegenover staat dat de CO2-uitstoot met z’n 50% zal dalen. Het is dan ook een aanrader om ook na te denken over het aanschaffen van zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals volledig elektrische warmtepompen die zorgen voor verwarming van uw huis en warm water en hybride warmtepompen die samen met een HR-ketel zorgt voor warm water.

Navigeer op deze pagina naar:

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt energie uit de omgeving (de bodem, lucht of water) en een hoge temperatuur doorgeeft middels een systeem, waardoor uw huis verwarmt wordt. Het proces van een warmtepomp kan gezien worden als een cyclus: De compressor: er vindt drukverhoging plaats in de compressor. Het gasvormige middel wordt samengeperst, waardoor de temperatuur oploopt. De condensor: deze zorgt voor het condenseren. Wanneer de temperatuur is gestegen tot het kookpunt, zal de damp die daarbij vrijkomt weer condenseren. De vloeistof stroomt dan naar het expansieventiel. Drukverlaging: in het expansieventiel stroomt de vloeistof door een nauwe opening. Hierachter is de druk lager, waardoor de vloeistof opnieuw gasvormig wordt en de cyclus dus opnieuw kan beginnen. Warmtepompen dragen bij aan een hoge vermindering van de CO2-uitstoot, omdat de benodigde energie van een warmtepomp lager is dan de energie die geleverd wordt.

werking warmtepomp

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten

Soorten warmtepompen

De keuze van de warmtepomp hangt af van uw situatie. We kennen in Nederland 5 soorten warmtepompen:

  • lucht-lucht warmtepomp
  • lucht – water warmtepomp
  • water- water warmtepomp
  • bodem- lucht warmtepomp
  • hybride warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp:

bij lucht-lucht warmtepompen wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald en vervolgens wordt uw huis verwarmd door middel van een luchtblazer. Eigenlijk is een lucht-lucht warmtepompsysteem vergelijkbaar met een airco. De lucht-lucht warmtepomp kan actief koelen en is bedoeld voor het verwarmen van enkel een woning of een deel van een gebouw. Lucht-lucht warmtepompen zijn geschikt als bijverwarming en zijn relatief goedkoop.

lucht lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp:

dit warmtepompsysteem is goedkoper dan geothermische warmtepompen. Bij een lucht-water warmtepompen hoeven namelijk geen grondboringen gedaan te worden. Hierdoor ligt het rendement van de lucht-water warmtepomp wel lager dan die van de geothermische warmtepompen. Omdat deze warmtepomp werkt op lucht en water varieert het rendement. Wanneer het buiten koud is, zal het rendement van de warmtepomp ook lager zijn dan wanneer het warm is. Deze warmtepomp is geschikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld zwembaden of sanitaire voorzieningen.

lucht water warmtepomp

Water- water warmtepomp:

bij dit systeem wordt het grondwater gebruikt om het CV-water in uw huis te verwarmen. Hiervoor moeten buiten uw huis twee putten worden gemaakt waarin de collectoren van de warmtepomp worden geplaatst. Het grondwater wordt dan door de ene collector uit de bodem gehaald, vervolgens door de warmtewisselaar geleid, waarna het uiteindelijk door de andere collector terug de bodem wordt ingebracht. Deze warmtepomp heeft het hoogste rendement, maar is ook het duurst in aanschafprijs.

water water warmtepomp

Bodem- water warmtepomp

de bodem- water warmtepomp maakt gebruik van de grond om het CV-water van uw huis te kunnen verwarmen. Ook bij dit systeem zijn collectoren nodig. deze collectoren kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Dit hangt af van de grootte van uw tuin en samenstelling van de bodem. Voor het behalen van een hoog rendement dienen de collectoren zo diep mogelijk in de grond te liggen. Hier de bodemtemperatuur namelijk het meest constant.

bodem water warmtepomp

Hybride warmtepomp:

een hybride warmtepomp is een systeem dat bestaat uit verschillende technieken van verschillende soorten warmtepompen.

Warmtepomp kiezen

Welke warmtepomp voor u het beste is zal afhangen van een aantal factoren:

  • Budget
  • Woonsituatie
  • Gezinssituatie
  • Ruimte

Hieronder enkele tips die handig zijn bij het kiezen van een warmtepomp.

  • Kies voor een systeem die ook een goed rendement heeft bij lagere temperaturen.
  • Overweeg de aanschaf van zonnepanelen. Hierdoor werkt u nog zuiniger. De zonnepanelen kunnen veel van de warmte behoefte dekken.
  • Voor een langere levensduur van de warmtepomp kies dan voor een warmtepomp met gestuurde compressoren en ventilatoren. Deze warmtepompen hebben een langere levensduur omdat de compressor niet constant aan- en uitgeschakeld wordt.
  • De woning dient goed geïsoleerd te zijn. De grootste besparingen op isolatie kan je bekomen door muurisolatie, raamisolatie en dakisolatie. Hoe beter de isolatie is hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
soorten warmtepomp

Voor- en nadelen warmtepompen

Het populair worden van de warmtepomp heeft te maken met de vele voordelen die een warmtepomp heeft. Hieronder staan een aantal voordelen:

Voordelen

  • Geen gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas of olie.
  • Lagere CO2-uitstoot.
  • Geen opslag voor stookolie nodig
  • Schoorsteen wordt overbodig
  • Voor elke kWh elektriciteit die verbruikt wordt met een warmtepomp, krijgt u er 4 kWh voor terug.
  • Een warmtepomp kan ook dienen als koeling bij hoge binnentemperaturen
  • Lage onderhoudskosten
  • Verlaging van het EPBD van de woning
  • Warmtepompen volstaan voor de verwarming
  • Eenvoudig in gebruik
  • Warmtepompen kunnen ook aangesloten worden op reeds bestaande vloerverwarmingen. 

Naast de voordelen van de warmtepomp, moeten we eerlijk zijn, want er zitten natuurlijk ook nadelen aan een warmtepomp.

 Nadelen

  • grote investering
  • opwarming begint bij lagere temperaturen, waardoor het meer tijd kost om een ruimte volledig te kunnen verwarmen.
  • Bij de bodem- water warmtepomp met een horizontale collector is een grote oppervlakte vereist, bij de andere warmtepompen is een specifieke plaats vereist.
  • Vergunningen zijn vereist
  • Bij het uitbreiden van de woning moet u rekening houden met de capaciteit van de warmtepomp.
voor en nadelen warmtepomp

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een goede warmteleverancier. Een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie wordt namelijk gratis gewonnen uit de omgeving (bodem, water, lucht). Dus door een klein gedeelte van de energie te kopen, wordt de energie die gewonnen wordt uit de omgeving omgezet naar een bruikbare energie. Inmiddels is de warmtepomp al zover ontwikkeld dat het een goed alternatief is voor de HR-ketels.

Er zijn vele redenen waarom u zou moeten kiezen voor een warmtepomp. Hieronder een aantal van de redenen:

Betrouwbaar

de warmtepomp is een betrouwbare en duurzame oplossing voor het verwarmen van uw huis.

Duurzame techniek:

warmtepompen zijn de enige mogelijkheid om CO2 neutraal te kunnen verwarmen met gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit.

Eenvoudige infrastructuur:

de warmtepomp kan worden gebruikt zonder dat er grote aanpassingen aan de infrastructuur nodig zijn. Bij nieuwbouw kan worden volstaan met elektrische infrastructuur, terwijl bestaande locaties extra infrastructuur eisen in de vorm van warmtenetten.

Altijd comfortabel:

niet alleen de temperatuur in een huis is belangrijk, maar ook de luchtvochtigheid is van belang. Mensen reguleren zelf hun lichaamstemperatuur door het uitstoten van vocht. Een warmtepomp heeft ook de functie om vocht uit de lucht te halen, waardoor u altijd een comfortabel gevoel heeft.

Snel de juiste temperatuur:

met een lucht warmtepomp wordt de gewenste temperatuur snel bereikt. Ook wanneer de warmtepomp wordt uitgeschakeld is er geen sprake van nawarmte waardoor de ruimte ook weer snel afkoelt. Dit is goed voor bijvoorbeeld de slaapkamer waar het meestal minder warm hoeft te zijn dan in andere ruimten in het huis.

Het hele jaar aangename temperaturen:

een warmtepomp heeft een dubbele functie. Naast het verwarmen van een huis kan een warmtepomp ook koelen. Op deze manier kunt u in de zomer uw huis koelen en in de winter verwarmen.

waarom warmtepomp kiezen