Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp zwembad

Bij het plaatsen van een zwembad in de tuin wordt vaak gekozen om deze te verwarmen. Om een zwembad te verwarmen kunt u het beste kiezen voor een warmtepomp zwembad. De meest effectieve manier om een zwembad te verwarmen is namelijk door het plaatsen van een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan het zwembadwater. Het energieverbruik van een warmtepomp zwembad is o,77 Kw (ECO-3). Dit betekent dat het energieverbruik zeer laag is.

Navigeer op deze pagina naar: 

Wat is een warmtepomp zwembad?

Een warmtepomp zwembad is een elektrisch verwarmingssysteem dat zorgt dat het zwembadwater verwarmt wordt. Het gebruik van een warmtepomp om je zwembad te verwarmen is milieuvriendelijk en economisch voordelig. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van warmtebronnen die voor andere dingen niet gebruikt kunnen worden, zoals de buitenlucht, grondwater, oppervlaktewater of afvalwater.

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten

Hoe werkt een warmtepomp zwembad?

De warmtepomp zwembad is te vergelijken met een koelkast. Alleen dan gebeurt het proces natuurlijk volledig andersom. In de koelkast zit een verdamper waarin een koelmiddel circuleert. Dat zorgt ervoor dat het koud wordt in een koelkast. De spullen in de koelkast geven hun warmte gratis af aan de verdamper in de koelkast.

De warmtepomp haalt op precies dezelfde manier gratis zijn warmte uit de lucht. In de lucht, de aarde en het water zit dankzij de warmte van de zon veel warmte opgeslagen. Door middel van de warmtepomp wordt die warmte uit de lucht gehaald en daarmee kan het zwembad verwarmd worden. Dat doet de warmtepomp met behulp van een aandrijving van een andere energiebron.

Een warmtepomp haalt ongeveer 80% van de warmte uit de lucht en maar 20% uit elektrische energie. Op deze manier bespaart u dus geld op de energiekosten. Een verwarmer die op een elektriciteitsnet is aangesloten, verbruikt gemiddeld 4 tot 5 keer zoveel energie als een warmtepomp zwembad. Bovendien kan een zwembad ook verwarmt worden wanneer het een minder warme dag is. Een warmtepomp is dan wel duurder in aanschaf, dit verdient u binnen enkele jaren terug, omdat u bespaart op energiekosten.

warmtepomp zwembad

Installeren warmtepomp voor zwembad

Het installeren warmtepomp voor zwembad kunt u het beste laten doen door een gekwalificeerd bedrijf. Sommige warmtepompen zijn ook makkelijk zelf te installeren. Belangrijk is dan wel dat u de warmtepomp op een stevige ondergrond zet. Denk hierbij aan een betonblok of dergelijke. De beste plaats voor het plaatsen van de warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Indien de warmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht als bron van energie, dan is het beter om de warmtepomp buiten te installeren. Een warmtepomp is op zich genoeg voor de verwarming van het zwembad, maar belangrijk is dat u het zwembad goed isoleert zodat er niet teveel warmte verloren gaat.

  • De warmtepomp dient binnen een straal van 7,5 m rondom het zwembad te worden geïnstalleerd. Indien deze straal groter is kan er sprake zijn van warmteverlies.
  • Binnen 50 cm van de ventilator van de warmtepomp mogen geen voorwerpen staan.
  • Er moet voldoende water en lucht in de warmtepomp kunnen komen voor optimale prestaties en betrouwbaarheid. Controleer en reinig de warmtepomp daarom regelmatig.
  • Zorg dat de warmtepomp altijd voldoende ruimte en ventilatie heeft.
  • Plaats een warmtepomp nooit in een afgesloten ruimte. De warmtepomp stoot namelijk koude lucht uit, waardoor de afgesloten ruimte snel afkoelt. Bij een lage temperatuur werkt de warmtepomp niet naar behoren.
  • Pomp in de winter al het water uit de pomp. Indien u dit niet doet kan het de pomp beschadigd raken.
  • Installeer de warmtepomp boven het waterniveau van het zwembad

Kosten warmtepomp

De kosten warmtepomp zijn vrij hoog. De aanschafprijs van een zwembad warmtepomp is minimaal 1000 euro.  De verbruikskosten van een warmtepomp zijn daarentegen heel laag. De warmtepomp dient goed te worden onderhouden voor een zo lang mogelijke levensduur. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is 15 a 20 jaar. Er kan dan ook gesteld worden dat de aanschaf van een warmtepomp een investering is.

Naast de kosten van de warmtepomp zelf dient u ook rekening te houden met de kosten van de installatie van de warmtepomp. De kosten van de installatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de afmeting van het zwembad van belang, de plaats waar het zwembad is gelegen, de gewenste temperatuur van het zwembad, de isolatie en afdekking en de gemiddelde luchttemperatuur.

Houdt rekening met gemiddelde kosten van 4250 euro voor de aanschaf en de installatie van de warmtepomp zwembad.

Subsidie warmtepomp

Indien u kiest om een warmtepomp zwembad aan te schaffen voor het verwarmen van het zwembad, kunt u rekenen op een subsidie. De subsidie die u krijgt is afhankelijk van de aankoopprijs van het warmtepompsysteem. Gemiddeld krijgt u 500 -1000 euro aan subsidie. Indien u meer subsidie wil krijgen, zal u moeten kiezen voor een groter warmtepompsysteem, waarmee u ook een deel van uw huis kan verwarmen.

Voor- en nadelen warmtepomp

Een warmtepomp om uw zwembad mee te verwarmen heeft veel voordelen.

Voordelen:

  • Uw zwembad kan al verwarmt worden als het buiten 10 graden Celsius is.
  • Het systeem is geschikt voor kleine en grote zwembaden.
  • Een warmtepomp is geruisloos, waardoor ze geen geluidshinder veroorzaken.
  • Ze zijn milieuvriendelijk
  • Het is een duurzame en energiebesparende manier om het zwembad te verwarmen 

Nadelen:

  • Grote investering
voor en nadelen warmtepomp

Stappenplan warmtepomp voor zwembad kiezen

Bij het kopen van een zwembad warmtepomp zijn er een aantal basisprincipes. Hiervoor is een klein stappenplan gemaakt

1. In welk seizoen wilt u gebruik maken van het zwembad?

Bij een zwemseizoen van maart tot en met oktober :Neem de verwarmingscapaciteit en COP-waarde bij 15 graden Celsius.

Bij een zwemseizoen van mei tot en met augustus: Neem de verwarmingscapaciteit en COP-waarde bij 26 graden Celsius.

2. Hoe warm moet het zwembadwater zijn in kW?

Deel de maximale inhoud van uw zwembad door 4. Dit is de verwarmingscapaciteit (kW) die de warmtepomp zwembad moet hebben om uw zwembad te kunnen verwarmen.

3. Een hoge COP-waarde

Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter het energieverbruik is

De COP- waarde geeft het rendement van de warmtepomp zwembad aan. Hoeveel kW warmte haalt de warmtepomp uit 1 kW. Bij een COP-waarde van 6 heeft u een goede waarde. Hoe hoger de COP-waarde, hoe lager de energierekening is.