Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Hybride warmtepomp

Van alle verschillende soorten warmtepompen die er op dit moment op de markt zijn, is de hybride warmtepomp zonder twijfel het meest populair. Hier zijn natuurlijk een aantal redenen voor aan te voeren. De pomp heeft immers verschillende voordelen. Het is dan ook goed om eens te kijken of de pomp een goede keuze kan zijn. Daarom is het onder andere belangrijk om te weten hoe hij werkt. Daarnaast is het goed om een idee te hebben van de prijs die ervoor betaald moet worden. Die prijs moet in het perspectief van onder andere het rendement en de subsidie worden geplaatst.

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat aan de hand van natuurlijk energiebronnen ervoor zorgt dat een ruimte verwarmd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld een woning of kantoor zijn. Ook zijn er systemen die aan de hand van deze techniek zorgen dat het tapwater verwarmd kan worden. Er zijn heel veel varianten van deze pompen op de markt. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop de energie betrokken wordt. Eén van die vele varianten is de hybride warmtepomp. Deze is anders dan de andere varianten, die meer op elkaar lijken qua werking en rendement.

hybride warmtepomp

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten

Vraag nu!

Wat is hybride?

Het verschil tussen de werking van de hybride warmtepomp en de andere warmtepompen zit hem vooral in het gebruik van de bestaande installatie. De hybride pomp wordt namelijk gekoppeld aan de cv-installatie die al in een pand aanwezig is. Daar komt dan ook de naam hybride vandaan. Hij werkt deels op de warmtepomp en deels op de cv-ketel die op fossiele brandstoffen draait. Dit betekent dat de kosten voor de cv-installatie flink kunnen worden teruggebracht. Er hoeft immers niet langer voortduren van gas en elektriciteit gebruikgemaakt te worden om te stoken. Dit kan deels door de warmtepomp worden opgepikt.

Hoe werkt de hybride warmtepomp?

De werking van de hybride warmtepomp hangt af van het soort systeem dat gebruikt wordt. Zo is er een lucht-lucht systeem. Ook kan er sprake zijn van een lucht-water systeem. In beide gevallen wordt een deel van de warmte dan geregeld met behulp van het hergebruik van warme lucht die door het pand circuleert. De lucht die al opgewarmd is wordt dan opnieuw gebruikt om het verwarmingssysteem of het tapwater op te warmen. Op sommige momenten kan de verwarming dan worden overgenomen door de oude cv-installatie. Die kan dan bijspringen op bijvoorbeeld hele koude dagen in de winter.

hybride werking

Water en verwarming

Een groot verschil met andere systemen is dat de hybride warmtepomp voor alle soorten verwarming gebruikt kan worden. Systemen die grondwater of luchtstromen gebruiken zijn vaak of voor luchtverwarming, of voor waterverwarming. Beide is echter vaak niet mogelijk met één installatie. Bij de hybride warmtepomp is dit anders. Omdat deze gekoppeld is aan de cv-installatie is het namelijk juist wel mogelijk om zowel de verwarming in een woning of kantoor, als het tapwater ermee te verwarmen. Dit maakt het een belangrijke reden waarom er door veel particulieren juist voor dit systeem wordt gekozen. Zo is het namelijk direct compleet.

Losse systemen

Er kan op twee manieren een dergelijk samenwerkend systeem worden opgebouwd. In de eerste plaats kan gekozen worden voor het aanvullen van de cv-installatie met een warmtepomp. Die komt dan naast de cv-installatie te staan en de twee systemen worden met elkaar doorverbonden. Dit kan een goede oplossing zijn als het bijvoorbeeld lastig is om de cv-installatie te vervangen. Deze hoeft dan niet weggehaald te worden. Er zijn voldoende gevallen waarin voor deze manier gekozen wordt. Dit kan dan direct worden aangelegd door de expert en er hoeft niet veel te veranderen in het pand zoals het nu is.

Alles in één

De andere manier om het hybride systeem in een woning of kantoor te plaatsen is door de oude installatie te vervangen voor een nieuwe alles in één installatie. Hierbij is zowel de cv als de hybride warmtepomp in de ketel opgenomen. Die zitten dan samen onder één mantel verstopt. Zo kan dus met zekerheid worden gezegd dat de twee onderdelen goed zullen samenwerking, zo is het immers in eerste instantie al ingericht. Deze methode wordt steeds meer toegepast omdat dit meer zekerheid geeft over de goede werking. Dit is immers zeer belangrijk wanneer voor een warmtepomp gekozen wordt.

hybride pomp

De prijs van een hybride warmtepomp

Er zijn een heleboel variaties van de warmtepompen op de markt. Dit geldt ook voor de verschillende soorten zelf. Zoals gezegd zijn er de losse systemen en de alles in één systemen. Ook zijn er heel veel verschillende merken. Een inschatting van de prijs maken is daardoor niet gemakkelijk. Het is immers zo dat dit sterk van allerlei factoren kan afhangen. Wel is het te zeggen dat er gerekend kan worden op een bedrag ergens tussen de vierduizend en zevenduizend euro voor een goede hybride warmtepomp. Hier is dan de installatie bij gerekend.

De kosten besparen

Door goed te zoeken en de mogelijkheden tegen elkaar af te wegen is het mogelijk om enigszins op de kosten te besparen. Dit is bijvoorbeeld te doen door ervoor te kiezen om de hybride warmtepomp te nemen die het meest ideaal is voor de situatie. Dit betekent dus dat er geen overcapaciteit of ondercapaciteit moet zijn. Zo kan het optimale eruit worden gehaald. Dit kan zorgen dat de kosten voor aanschaf en aanleg net iets beter binnen de perken blijven. Om dit goed te regelen kan de hulp van een expert goed van pas komen. Deze kan goede adviezen geven.

Een subsidie aanvragen

Warmtepompen worden sinds 2016 gesubsidieerd door de overheid. Dit komt omdat zij onder de maatregelen vallen die moeten helpen om het land sneller in co2-uitstoot omlaag te laten gaan. Dit betekent dus dat er heel gemakkelijk behoorlijk wat van de kostprijs afgehaald kan worden. Er zijn flinke lijsten met apparaten die onder deze regeling vallen. De subsidie wordt per variant apart weergegeven. Dit kan variëren van 500 euro voor de laagste subsidie, tot enkele duizenden euro’s voor de hoogste subsidie. Ergens daartussen liggen de subsidies voor hybride warmtepompen. Enkele honderden euro’s tot meer dan duizend euro moet mogelijk zijn.

subsidie hybride warmtepomp

De werkelijke kosten

Door de kostprijs te verminderen met de subsidie kan een goed idee worden gekregen van wat de hybride pomp nu eigenlijk werkelijk moet kosten. Daarmee is echter nog lang geen inzicht verkregen in de werkelijke kosten. Nadat de warmtepomp is geïnstalleerd begint namelijk het tweede, veel belangrijkere deel. De kosten voor energie gaan dan namelijk flink omlaag. Dit komt omdat er geen gas meer gebruikt wordt. Of in ieder geval wordt het in veel mindere mate gebruikt. Daarnaast zijn er varianten waarbij de stroom door een zonnepaneel wordt voorzien. Zo kan dus dubbel worden bespaard en veel worden terugverdiend.

Terugverdientijd

Het terugverdienen van de kosten die gemaakt worden hangt af van het rendement. Dit is in alle gevallen beter dan de huidige vorm waarin alleen een gewone cv-installatie gebruikt wordt. Hoeveel beter het echter precies is hangt van heel veel zaken af die voor iedere woning en ieder kantoor uniek zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over de mate van isolatie die aanwezig is. Ook gaat het om de hoeveelheid verbruik dat als beginpunt kan worden genomen. Als dit al laag is, dan zal het terugverdienen ook iets langer duren. Dit is echter nit direct een reden om niet voor dit systeem te kiezen.

terugverdientijd warmtepomp

De installatie door een specialist

Een groot deel van de kosten zijn terug te vinden in de montage en installatie van het systeem. Dit is immers geen gemakkelijke klus. Sommige mensen willen besparen door de installatie van de hybride warmtepomp zelf voor hun rekening te nemen. Daardoor kunnen zij de prijs dan enigszins omlaag krijgen. Toch is het niet aan te raden om hiervoor te kiezen. De juiste werking van de pomp is immers zeer belangrijk. Wanneer dit wordt verstoord door onjuiste installatie van het systeem, dan zal dit inhouden dat er geen garantie meer wordt gegeven door de fabrikant.

Andere tips om meer te besparen

Natuurlijk zijn er wel andere manieren waarop de kosten beter in de hand gehouden kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om na te denken over het installeren van zonnepanelen. Deze kunnen dan de stroom voorzien die eventueel nodig is om het systeem op gang te houden. Zo gaat zowel de rekening voor het gas, als de rekening voor de gebruikte elektra naar beneden. Daarmee kan dus flink worden bespaard. Ook is het slim om nog eens na te gaan of de isolatie van de woning niet nog wat beter kan. Zo hoeft er minder gestookt te worden.

De opties vergelijken

Het is vooral belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Zo zijn veel consumenten bijvoorbeeld geneigd om heel veel waarde te hechten aan hoge subsidie. Dit kan inderdaad van belang zijn. Het is alleen wel essentieel dat er een systeem wordt geplaatst dat ideaal is voor het pand waarin het zijn werk moet doen. Een hybride warmtepomp kiezen met heel veel meer capaciteit dan nodig werkt namelijk averechts. De pomp kan dan niet volledig zijn werk doen en daardoor zal het rendement eerder naar beneden gaan dan groeien. Hier is niemand bij gebaat. Vergelijken voor er een keuze wordt gemaakt is erg belangrijk.

specialist vergelijken

Volledig neutraal

Wat belangrijk is om te weten, is dat met een hybride warmtepomp de mogelijkheid om volledig energieneutraal te leven niet heel erg groot is. Het systeem zal immers op bepaalde momenten altijd kiezen voor de cv-ketel als primaire optie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de buitentemperatuur onder de vijf graden Celsius valt. Dan zal de eerste warmte worden opgestookt met de cv-ketel. Er is dan simpelweg verbranding van gas nodig om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer volledig neutraal het doel is, dan kan een andere warmtepomp beter dienst doen. Deze gebruiken namelijk andere bronnen om hun warmte te betrekken.

Direct aanvragen

Wie voldoende informatie heeft opgedaan, kan er goed aan doen om direct een offerte aan te vragen. Let echter wel op. Per jaar is er een bepaald bedrag aan subsidie beschikbaar. Dit kan dus betekenen dat in de laatste weken van het jaar het potje leeg is. Het is dan verstandiger om heel even te wachten tot het nieuwe jaar begint. Er kan dan weer volop gebruikgemaakt worden van de subsidie die door de overheid wordt aangeboden. Dit is natuurlijk een stuk aantrekkelijker omdat dit de mogelijkheden een stuk breder maakt met betrekking tot de aanschaf van een goed systeem.

Tot slot

Een hybride warmtepomp kan in bijna elk pand zorgen voor een beter rendement. Hoewel er soms betere opties zijn, is het namelijk wel zo dat elk pand altijd beter af is met een deel aan natuurlijke energie die gebruikt wordt. Bovendien is dit een stuk beter voor zowel het milieu als de portemonnee. Daarom zijn er drie grote redenen om te kiezen voor een warmtepomp. Er zijn veel experts die direct kunnen helpen en ook kunnen adviseren wat nu eigenlijk de beste keuze is.